Temat chodzi za mną od miesiąca, czyli od czasu gdy odkryłam że płacę za kilogram cebuli tyle ile za dobry chleb z piekarni. Zwykło się gadać że jak jesteś biedny to możesz się zapchać grulami, marchewką i cebulą. To powiedzenie przechodzi do lamusa. Rok temu kosztowały grosze. Kiedyś ... Teraz nie te numery - bogaci wpieprzają warzywka Większość warzyw typowo rosołowych ( por, cebula, pietruszka itp. ) przekracza połowę ceny sera, wędlin, kurczaka w całości. Za chwile bedą w tej samej cenie. Dawniej, w zamierzchłych czasach nabiał był dużo tańszy od każdego mięsa. Teraz bywa dużo droższy, zwykle oscyluje w tych samych cenach. Warzywa zawsze były tanie bo ludzie nie byli królikami. Jedzący sałatę wyśmiewani przez 100 lat... Są warzywa która zawsze były drogie, dobre oliwki, specjalne gatunki papryki i tak dalej ale teraz nawet cebula ma być na wagę złota. Czy to efekt popularności owych produktów, zmowa cenowa czy racjonalna konsekwencja pogody i europejskiego rynku ?